Greckie kotleciki to fajna propozycja na obiad :-)
Potrzebujemy:
0,5 kg ziemniaków
ser feta - opakowanie
2 dymki
jajo
posiekany koperek
sól, pieprz
łyżka wyciśniętego soku z cytryny
mąka
oliwa z oliwek
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, rozgniatamy widelcem.
Dodajemy ser, 2 dymki drobno pokrojone w kosteczkę, jajko, koperek, sok z cytryny oraz przyprawy.
Wszystko razem mieszamy, formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie, aż kotlety się zarumienią.
Polecam z tzatziki :)
Mąż nie ocenia, bo i nie jadł ;)
bardzo fajne placuszki.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować !
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://myszkagotuje.blogspot.com/
Mam nadzieję, że posmakują :) I dziś zajrzę co dobrego Myszka gotuje ;)
UsuńBardzo fajny przepis, może jutro na obiadek zrobię, z zamiast fety dodam ser bałkański(np.z lidla), jest mniej słony:)
OdpowiedzUsuńO, muszę też spróbować z serem bałkańskim. Dla mnie im mniej słone, tym lepiej (i zdrowiej :))
Usuń