poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Rolada w cieście francuskim z pieczarkami, marchwią i porem

Dzisiejszy przepis powstał dzięki koleżance, która zainspirowała mnie wczoraj do kolejnego już w mojej kuchni eksperymentu  :)


Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowe)
- 20 dkg pieczarek
- kawałek pora
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- ciasto francuskie
- 100 ml wody mineralnej gazowanej
- oliwa
-1 jajko

Mięso doprawiamy, dolewamy wodę gazowaną i mieszamy.
Rozkładamy je na papierze do pieczenia posmarowanym uprzednio odrobiną oliwy, uklepujemy cienki podłużny prostokąt (grubości ok 1 cm).

Pieczarki kroimy, podsmażamy. Dodajemy pokrojony por oraz startą marchewkę. Dusimy, doprawiamy pieprzem i solą.

Mięso smarujemy koncentratem, na całej długości nakładamy farsz i całość zawijamy w rulon.
Taką roladę kładziemy na cieście francuskim i zawijamy ją dokładnie.
Wierzch smarujemy jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




Ocena męża (w skali od 1 do 6)  - 5 mięso mielone zawsze smaczne i smaczne ;-) 


2 komentarze: