Najpierw znalazłam przepis na mniammniam.pl (polecam bardzo stronę), potem kupiłam szparagi :)
Sezon szparagowy rozpoczęty, należy korzystać.
Bardzo prosta i przepyszna przystawka.
Potrzebujemy (wg mojej wersji):
- zielone szparagi
- szynkę dojrzewającą (ja miałam prosciutto)
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- koperek
Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki. Zawijamy po 2 albo 3 w szynkę i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym oliwą. Układamy również pomidorki, solimy i obficie pieprzymy.
Wkładamy całość do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 10 minut aż szparagi zmiękną, a szynka się zarumieni.
Po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Pyszne!
Sezon szparagowy rozpoczęty, należy korzystać.
Bardzo prosta i przepyszna przystawka.
Potrzebujemy (wg mojej wersji):
- zielone szparagi
- szynkę dojrzewającą (ja miałam prosciutto)
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- koperek
Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki. Zawijamy po 2 albo 3 w szynkę i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym oliwą. Układamy również pomidorki, solimy i obficie pieprzymy.
Wkładamy całość do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 10 minut aż szparagi zmiękną, a szynka się zarumieni.
Po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Pyszne!
Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5 w tygodniu kupuję kolejne szparagi :)
całe szczęście mąż pomaga obierać ;)
mmmmmmmmmm zachęcające :-)))
OdpowiedzUsuńnaprawdę bardzo dobre :) W sobotę powtórka :)
Usuń