niedziela, 12 maja 2013

Szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą

Najpierw znalazłam przepis na mniammniam.pl (polecam bardzo stronę), potem kupiłam szparagi :)

Sezon szparagowy rozpoczęty, należy korzystać.

Bardzo prosta i przepyszna przystawka.

Potrzebujemy (wg mojej wersji):
- zielone szparagi
- szynkę dojrzewającą (ja miałam prosciutto)
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- koperek


Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki. Zawijamy po 2 albo 3 w szynkę i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym oliwą. Układamy również pomidorki, solimy i obficie pieprzymy.

Wkładamy całość do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 10 minut aż szparagi zmiękną, a szynka się zarumieni.

Po wyjęciu posypujemy koperkiem.

Pyszne!


Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5 w tygodniu kupuję kolejne szparagi :)

całe szczęście mąż pomaga obierać ;) 

2 komentarze: