Z wieprzowiny, oprócz polędwiczek, lubię zjeść od czasu do czasu żeberka. Mięso odchodzące od kości, ciekawy słodko-ostry smak to mój typ.
No i przede wszystkim nie ma opcji, by nie wyszły :) Moje ulubione są podgrzewane na drugi dzień.
No i przede wszystkim nie ma opcji, by nie wyszły :) Moje ulubione są podgrzewane na drugi dzień.
Potrzebujemy:
- ok 1 kg żeberek,
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- małą puszkę koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- pieprz, sól, paprykę ostrą
Żeberka myjemy, porcjujemy -solimy, pieprzymy i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie podsmażamy je krótko z dwóch stron, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w dość grube pióra,czosnek w plasterki.
Na patelni po żeberkach podsmażamy cebulę, gdy zmięknie dodajemy czosnek.
Następnie koncentrat, miód i sok z cytryny. Dusimy powstały sos ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy. Gdy chcemy bardziej ostre żeberka, to można dodać chili.
Żeberka polewamy powstałym sosem, przykrywamy i pieczemy ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Powinny być miękkie i soczyste :)
- 3-4 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- pieprz, sól, paprykę ostrą
Żeberka myjemy, porcjujemy -solimy, pieprzymy i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie podsmażamy je krótko z dwóch stron, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w dość grube pióra,czosnek w plasterki.
Na patelni po żeberkach podsmażamy cebulę, gdy zmięknie dodajemy czosnek.
Następnie koncentrat, miód i sok z cytryny. Dusimy powstały sos ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy. Gdy chcemy bardziej ostre żeberka, to można dodać chili.
Żeberka polewamy powstałym sosem, przykrywamy i pieczemy ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Powinny być miękkie i soczyste :)
Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5 żeberka dobre nie tylko z grilla :)
mmm pyyycha :D
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :)
Usuń