Skąd nazwa Milano?- z dwóch powodów.
Pierwszy wiąże się z Mediolanem - kotlety Milano to typowo włoski smak,
drugi - przepis przekazała mi koleżanka M.
Kotlety są soczyste, aromatyczne - mocno bazyliowe. No i robi się je bardzo szybko, co jest dużym plusem :)
Potrzebujemy:
- filety z kurczaka
- garść czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- ser mozzarella
- śmietanę 12%
- pesto zielone (własnej roboty, bądź kupne)
- pieprz
Filety porcjujemy, rozbijamy tłuczkiem i pieprzymy.
Na środek kładziemy przekrojone na pół oliwki, pokrojone w paski suszone pomidory i plasterek bądź dwa sera. Zawijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pesto mieszamy ze śmietaną w proporcji 1:1, polewamy kotlety. Wierzch posypujemy resztą sera.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Bon Appetit!
Pierwszy wiąże się z Mediolanem - kotlety Milano to typowo włoski smak,
drugi - przepis przekazała mi koleżanka M.
Kotlety są soczyste, aromatyczne - mocno bazyliowe. No i robi się je bardzo szybko, co jest dużym plusem :)
Potrzebujemy:
- filety z kurczaka
- garść czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- ser mozzarella
- śmietanę 12%
- pesto zielone (własnej roboty, bądź kupne)
- pieprz
Filety porcjujemy, rozbijamy tłuczkiem i pieprzymy.
Na środek kładziemy przekrojone na pół oliwki, pokrojone w paski suszone pomidory i plasterek bądź dwa sera. Zawijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pesto mieszamy ze śmietaną w proporcji 1:1, polewamy kotlety. Wierzch posypujemy resztą sera.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Bon Appetit!
Ocena męża w skali od 1 do 6 - 5 włoska kuchnia to nie tylko makarony i pizza
Odkrył Amerykę....tfu...Włochy ;-)
Od tego pesto i śmietany te kotlety mają niespotykany kolor. Fajna sprawa :)
OdpowiedzUsuńNo, zielone są - jeszcze lepiej na żywo wyglądają :)
UsuńCzęściej powinny pojawiać się tak dobre wpisy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie, zapraszam częściej :)
Usuń