poniedziałek, 1 lipca 2013

Kotlety Milano

Skąd nazwa Milano?- z dwóch powodów.

Pierwszy wiąże się z Mediolanem -  kotlety Milano to typowo włoski smak,
drugi - przepis przekazała mi koleżanka M.

Kotlety są soczyste, aromatyczne - mocno bazyliowe. No i robi się je bardzo szybko, co jest dużym plusem :)


Potrzebujemy:

- filety z kurczaka
- garść czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- ser mozzarella
- śmietanę 12%
- pesto zielone (własnej roboty, bądź kupne)
- pieprz


Filety porcjujemy, rozbijamy tłuczkiem i pieprzymy.
Na środek kładziemy przekrojone na pół oliwki, pokrojone w paski suszone pomidory i plasterek bądź dwa sera. Zawijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pesto mieszamy ze śmietaną w proporcji 1:1, polewamy kotlety. Wierzch posypujemy resztą sera.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Bon Appetit!



Ocena męża w skali od 1 do 6 - 5 włoska kuchnia to nie tylko makarony i pizza

Odkrył Amerykę....tfu...Włochy ;-) 




4 komentarze:

  1. Od tego pesto i śmietany te kotlety mają niespotykany kolor. Fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, zielone są - jeszcze lepiej na żywo wyglądają :)

      Usuń
  2. Częściej powinny pojawiać się tak dobre wpisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie, zapraszam częściej :)

      Usuń