czwartek, 25 kwietnia 2013

Francuskie ciasteczka nadziewane serem

Proste, smaczne, idealne jako dodatek do sałatek lub jako samodzielnie podana przystawka.

Potrzebujemy na 8-10 sztuk:
- ciasto francuskie
- ser z niebieską pleśnią ok. 50 g
- kozi ser ok 50 g
- kilka czarnych oliwek
- suszony rozmaryn
- suszony tymianek
- 1 jajko


Ciasto rozwijamy, szklanką o średnicy ok 7 cm wycinamy parzystą ilość kółek (z połowy ciasta). Z drugiej połowy wycinamy kwadraty o boku ok. 5 cm (również parzystą ilość).

Ser z niebieską pleśnią rozkruszamy w miseczce, dodajemy pieprz  oraz łyżeczę tymianku, mieszamy.

W drugiej miseczce umieszczamy kozi ser pokrojony w kosteczkę, dodajemy pieprz oraz łyżeczkę rozmarynu i wszystko mieszamy.




Ubijamy jajko i smarujemy nim połowę wyciętych kółek i kwadratów. Na posmarowanych kawałkach umieszczamy przygotowane sery (na kólkach z serem pleśniowym, na kwadratach kozi ser).


Na ser kozi umieszczamy również po kawałku oliwki.

Nastęnie przykrywamy ciastka resztą wyciętego ciasta, ściskamy brzegiem widelca.


Układamy ciasteczka na blaszce, pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach, aż urosną i się przyrumienią.


Pyszne, słowo!

Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5+ Vive la France!


4 komentarze:

  1. Mniaaaam-NATKA!!!!
    jA powinnam sięodchudzac!!!!a TY tu dowalasz takie pysssszności!!:P
    mam ciasto i mam owoce..... :D ehemm:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo..z owocami też może być pycha. Ja jeszcze je widzę z Nutellą - jeśli mają być na słodko :)

      Usuń