piątek, 26 kwietnia 2013

Kotlety schabowe po andaluzyjsku

Kolejny raz zapraszam do Andaluzji - słynnej głównie ze wspaniałej oliwy z oliwek, ale tym razem nieco inna odsłona.
Pewnie troszkę spolszczona, pewnie coraz mniej hiszpańska, ale bardzo dobra.


Potrzebujemy:

- 4 kotlety ze schabu
- 1 dużą paprykę czerwoną
- 4 pomidory
- fasolkę szparagową zieloną świeżą bądź mrożoną 400g
- oliwę
- ostrą paprykę mieloną, sól, pieprz
- ser kozi i żółty

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy.
Paprykę kroimy w cienkie długie paski, pomidory w ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy paprykę ok 3 minuty, aż zmięknie. Przekładamy ją do miseczki, zwiększamy ogień i podsmażamy z dwóch stron mięso, aż się przyrumieni. Następnie na mięso kładziemy paprykę, ćwiartki pomidora, dodajemy ok. 2 łyżki wody, całość posypujemy ostrą papryką, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut.
W tym czasie fasolkę gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie i odcedzamy.
Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni, góra), w naczyniu żaroodpornym rozkładamy na dnie fasolkę, na nią kładziemy mięso, polewamy je powstałym sosem pomidorowo-paprykowym.
Wierzch posypujemy startymi serami i całość wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut, aż ser się roztopi.

Smacznego!


Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5 to była bardzo udana wizyta w Hiszpanii

 A na kurczaka po andaluzyjsku zapraszam tu: udka po andaluzyjsku  :)  

8 komentarzy:

  1. smacznie i pysznie wygląda, ale papryka jest i mój A nie zje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez papryki ewentualnie też można zroobić, ale to już nie to samo.

      Usuń
  2. Pyszności:)Nawet fasolka, za którą nie przepadam, mi w tym daniu nie przeszkadza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie fajna alternatywa dla zwykłych schabowych, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czekam pozniej na opinie jak smakowalo :)

      Usuń