sobota, 11 maja 2013

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem

Znalazłam ten przepis kiedyś w czeluściach internetu - od dawna się przymierzałam, by zrobić te pyszne roladki, ale zawsze brakowało mi jakiegoś składnika :)

Tym razem w domu miałam prawie wszystko, rano tylko podskoczyłam do sklepu po polędwiczki.

Naprawdę gorąco polecam.

Potrzebujemy:
- 2 ząbki czosnku
- 1 niedużą cebulę
- szpinak świeży - ok 400 g
- polędwicę wieprzową - dużą
- ser gorgonzola
- sól, pieprz
- olej


Szpinak dokładnie myjemy, pozbywamy się ogonków, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Powinna trochę zmięknąć, ale nie zarumienić się. Następnie dodajemy czosnek i szpinak. Przykrywamy i dusimy szpinak ok minuty, po tym czasie odkrywamy przyprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy, aż wyparuje sok (jeśli się pojawił).

Polędwiczkę myjemy, nacinamy z jednej strony wzdłuż (ok 1/3 szerokości), potem przewracamy ją na drugą stronę i również nacinamy po przeciwnej stronie. Rozkładamy mięso, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Tak przygotowane mięso solimy i pieprzymy z jednej strony, na to kładziemy przygotowany wcześniej szpinak:


Na szpinak kładziemy pokrojony w kostkę ser:



Mięso zawijamy w roladkę, związujemy nitką i smażymy po ok 1 min. z dwóch stron na małej ilości tłuszczu. Zaczynamy od strony ze "szwem". 

Podsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy na pół godziny do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 

Gotową roladkę wyciągamy, pozbywamy się nici i kroimy w grubsze plastry. 

Enjoy!


Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5+ kurcze, ale to było dobre! 

Nie kurczę, tylko wieprzowinka ;) 

5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, na pewno i tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :)
    ale ja szpinaku nie umiem robić
    :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. extra klasa - jakie to pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń