sobota, 10 sierpnia 2013

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, czyli tradycja w dwupaku.

Całkiem smaczny obiad. Niby pulpety, niby kartofle, ale w takim duecie ma danie urok ;)

Potrzebujemy:

- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- czerstwą bułkę
- odrobinę mleka
- 10 ziemniaków
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebulę
- 1 marchew
- szklankę bulionu
- pieprz, sól


Do mięsa dodajemy jajko, bułkę uprzednio wymoczoną w mleku, sól, pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko mieszamy. Można również doprawić przyprawą do mięsa mielonego.

Ziemniaki obieramy i wydrążamy łyżeczką otwory:


Faszerujemy je uprzednio przygotowanym mięsem:


Wydrążone kawałki ziemniaków łączymy z pokrojoną w piórka cebulą, resztą czosnku oraz marchwią pokrojoną w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 3 łyżki oliwy i całość układamy na dnie garnka.

Na warzywa kładziemy ziemniaki, zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy całość ok. 1 godzinę na małym ogniu. W razie potrzeby należy dodawać bulion w trakcie gotowania.

Podajemy z surówkami.


Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5+ lubię takie klasyczne nowości :) 

Uważam, że można w połowie czasu zacząć ziemniaczki zapiekać, np. z serem. Kiedyś spróbuję, ale ta wersja też pyszna. 

1 komentarz: