Znalazłam ten przepis kiedyś w czeluściach internetu - od dawna się przymierzałam, by zrobić te pyszne roladki, ale zawsze brakowało mi jakiegoś składnika :)
Tym razem w domu miałam prawie wszystko, rano tylko podskoczyłam do sklepu po polędwiczki.
Naprawdę gorąco polecam.
Potrzebujemy:
- 2 ząbki czosnku
- 1 niedużą cebulę
- szpinak świeży - ok 400 g
- polędwicę wieprzową - dużą
- ser gorgonzola
- sól, pieprz
- olej
Szpinak dokładnie myjemy, pozbywamy się ogonków, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Powinna trochę zmięknąć, ale nie zarumienić się. Następnie dodajemy czosnek i szpinak. Przykrywamy i dusimy szpinak ok minuty, po tym czasie odkrywamy przyprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy, aż wyparuje sok (jeśli się pojawił).
Polędwiczkę myjemy, nacinamy z jednej strony wzdłuż (ok 1/3 szerokości), potem przewracamy ją na drugą stronę i również nacinamy po przeciwnej stronie. Rozkładamy mięso, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Tak przygotowane mięso solimy i pieprzymy z jednej strony, na to kładziemy przygotowany wcześniej szpinak:
Na szpinak kładziemy pokrojony w kostkę ser:
Mięso zawijamy w roladkę, związujemy nitką i smażymy po ok 1 min. z dwóch stron na małej ilości tłuszczu. Zaczynamy od strony ze "szwem".
Podsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy na pół godziny do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Gotową roladkę wyciągamy, pozbywamy się nici i kroimy w grubsze plastry.
Enjoy!
Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5+ kurcze, ale to było dobre!
Nie kurczę, tylko wieprzowinka ;)
wygląda pysznie, na pewno i tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńale ja szpinaku nie umiem robić
:(
Musiały być bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńjestem chętna do wykonania :-)
OdpowiedzUsuńextra klasa - jakie to pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń