sobota, 3 sierpnia 2013

Krewetki na ostro

Natki ogłaszają koniec przerwy wakacyjnej. Czas wrócić do kuchni :)



A dziś w roli głównej krewetki. Niestety miałam tylko koktajlowe, tygrysie prezentowałyby się o wiele lepiej :)

Potrzebujemy:

- krewetki mrożone -ok.500 gram
- 1 czerwoną cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
-  kawałek świeżego imbiru
- papryczkę chili
- łyżkę sosu sojowego
- łyżkę ketchupu
- szczypiorek
- natkę pietruszki
- masło
- ew. odrobinę cukru


Krewetki rozmrażamy, cebulę kroimy w kostkę, imbir obieramy i drobno siekamy, czosnek również.

Cebulę, imbir i czosnek podsmażamy na rozgrzanym maśle,dodajemy krewetki i smażymy ok. 1 minutę.
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, ketchup, posiekaną papryczkę oraz szczypiorek i odrobinę wody.
Całość dusimy ok. 10 minut. Można doprawić odrobiną cukru.

Danie ściągamy z ognia, posypujemy obficie natką.

Podajemy z ryżem.

Gotowe!


Ocena Męża (w skali od 1 do 6) - 5+ pierwsze krewetki mojej Żony i od razu z wysokiego pułapu. 

Trochę przesada, ale ostro-imbirowy smak mi również przypadł do gustu ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz