niedziela, 27 października 2013

Czosnkowy kurczak na ostro...

...spicy garlic chicken to chyba w chińskich restauracjach bardziej znana nazwa ;)

Wyszło bardzo dobre - pikantne, czosnkowe - to takie danie, które Natki lubią najbardziej.

Potrzebujemy:

- 300 g piersi kurczaka
- 1 czerwoną, niedużą paprykę
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szalotkę
- 1 łyżkę octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki ketchupu
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczkę pasty chili czerwonej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki cukru
- olej

i na marynatę: 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka soli


Kurczaka kroimy w kostkę, przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie jej składniki (czosnek wyciskamy przez praskę). Wkładamy do niej kurczaka i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy usmażone mięso na ręcznik papierowy.
Paprykę, szalotkę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni przez ok 3-4 minuty.
Bulion mieszamy z cukrem, pastą chili, octem ryżowym, sosem sojowym i ketchupem i wlewamy na patelnię do warzyw.
Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę kukurydzianą łączymy z kilkoma łyżkami wody, mieszamy na gładką masę i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy ok. 1-2 minuty.

Podajemy z ryżem.

Enjoy!


Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5+ bardzo dobre


1 komentarz: