czwartek, 5 lipca 2012

Enchilada z warzywami

Wielki powrót Natki w kuchni :)

Przygotowania do ślubu trochę ograniczyły moje chęci do prowadzenia bloga, ale teraz..już jako żonka można wrócić do tego co uwielbiam - czyli pichcenia :)

Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie. Farsze mogą byc przeróżne, najczęściej są mięsne, z warzywami i serem....ja posiadając piekne liście szpinaku postawiłam na farsz wege.
Moim nieskromnym zdaniem był to strzał w dziesiątkę ;) Farsz warzywny sprawił, że danie choć ciut było lżejsze.

Co potrzebujemy? (dluga lista, ale same popularne składniki)

4 tortille  - można zrobić samemu, ja kupiłam
 0,75 szklanki żółtego sera
 szpinak świeży (chociaż może byc też mrożony)
 niewielka cukinia
2 małe marchewki
czerwona papryka
garść czerwonej fasoli z puszki
0,25 puszki kukurydzy
2 ząbki czosnku
 papryczka chili
sól, pieprz
 puszka pomidorów
1,25 szklanki wywaru z warzyw
2 małe cebule lub szalotki
 ząbek albo dwa czosnku
łyżeczka cukru
mielone chilli

Szpinak myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki (nie jestem pewna, czy krojenie nożem jest wskazane, dlatego rwalam jak sałatę). Tak przygotowany szpinak oraz  fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę (jedną) podgrzewamy do miękkości na patelni  (mi się nie zmieścło na patelni, wsadziłam do garnka ;) ). Doprawiamy solą i pieprzem. 
I gdy tak się warzywa duszą, to przygotowujemy sos:
Pomidory z puszki, wywar, cebule, czosnek, (cebulę i czosnek drobno siekamy), cukier oraz chili wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia a później gotujemy aż sos zgęstnieje - około 20 minut.

 Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu (oczywiście pojawiłl sie problem posiadania małego naczynia żaroodpornego i enchilady wsadziłam do blaszki).. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.



Komentarz i ocena Męża: Przepyszne (ocena 5) :)
Też tak uważam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz