poniedziałek, 3 września 2012

Zupa-krem z dyni z grzaneczkami razowymi

Jesień zbliża się wielkimi krokami, pierwsze dynie pojawiły się w sklepach i postanowiłam je wykorzystać w mojej - uwaga - dietetycznej od miesiąca kuchni :)

Zupa-krem z dyni

Potrzebujemy na zupę:
1 małą dynię
2 łyżeczki masła
2 szklanki mleka
natkę pietruszki

Na grzanki:
czerstwy chleb razowy
odrobinę masła
zioła

Dynię myjemy, obieramy (najtrudniejsza czynność - ktoś zna sposób na łatwe obieranie?), kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż dynia zmięknie.

Odstawiamy na moment z ognia, dynię miksujemy blenderem. Następnie dodajemy masło, mleko i gotujemy moment. Posypujemy pietruszką.

Grzanki: kromki chleba razowego smarujemy masłem, posypujemy ziołami, kroimy w kosteczkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut.

Go gotowej zupy wsypujemy kilka grzanek i gotowe :)


Ocena męża (w skali od 1 do 6): 5+ moja druga w kolejności ulubiona zupa

Echh...rosołku nic nie zastąpi, ale zna ktoś dietetyczny? :D 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz