poniedziałek, 26 listopada 2012

Udka kurczaka po andaluzyjsku

Smak hiszpanii w polskim kurczaku ;)

Kiedy poznałam przepis na udka kurczaka po andaluzyjsku robiłam go już kilkakrotnie :)
Pyszny, świeży, pikantny smak.

Potrzebujemy:

- uda z kurczaka
- 1-2 pomidory suszone
- 10 oliwek czarnyvh
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- papryczka pepperoni albo pieprz cayenne

Uda myjemy, osuszamy solimy, pieprzymy i obsmażamy z dwóch stron, do koloru złotobrązowego.
Następnie dusimy je pod przykryciem 30 minut.

W międzyczasie czosnek kroimy w cienkie plasterki, oliwki, pomidora i papryczkę również.

Po 30 minutach przestudzamy lekko uda, pozbywamy sie kości. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone dodatki i pieczemy przez 20 minut w 150 stopniach C.

Gdy nie posiadamy papryczki, posypujemy w zamian pieprzem cayenne.

Smacznego!


Ocena męża w skali od 1 do 6 - 5+ 
Im bardziej czosnkowy tym lepiej

Ale jak się potem całować? :) 


1 komentarz: