Smak hiszpanii w polskim kurczaku ;)
Kiedy poznałam przepis na udka kurczaka po andaluzyjsku robiłam go już kilkakrotnie :)
Pyszny, świeży, pikantny smak.
Potrzebujemy:
- uda z kurczaka
- 1-2 pomidory suszone
- 10 oliwek czarnyvh
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- papryczka pepperoni albo pieprz cayenne
Uda myjemy, osuszamy solimy, pieprzymy i obsmażamy z dwóch stron, do koloru złotobrązowego.
Następnie dusimy je pod przykryciem 30 minut.
W międzyczasie czosnek kroimy w cienkie plasterki, oliwki, pomidora i papryczkę również.
Po 30 minutach przestudzamy lekko uda, pozbywamy sie kości. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone dodatki i pieczemy przez 20 minut w 150 stopniach C.
Gdy nie posiadamy papryczki, posypujemy w zamian pieprzem cayenne.
Smacznego!
Kiedy poznałam przepis na udka kurczaka po andaluzyjsku robiłam go już kilkakrotnie :)
Pyszny, świeży, pikantny smak.
Potrzebujemy:
- uda z kurczaka
- 1-2 pomidory suszone
- 10 oliwek czarnyvh
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- papryczka pepperoni albo pieprz cayenne
Uda myjemy, osuszamy solimy, pieprzymy i obsmażamy z dwóch stron, do koloru złotobrązowego.
Następnie dusimy je pod przykryciem 30 minut.
W międzyczasie czosnek kroimy w cienkie plasterki, oliwki, pomidora i papryczkę również.
Po 30 minutach przestudzamy lekko uda, pozbywamy sie kości. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone dodatki i pieczemy przez 20 minut w 150 stopniach C.
Gdy nie posiadamy papryczki, posypujemy w zamian pieprzem cayenne.
Smacznego!
Ocena męża w skali od 1 do 6 - 5+
Im bardziej czosnkowy tym lepiej
Ale jak się potem całować? :)
Uwielbiam czosnek!
OdpowiedzUsuńA tam całowanie.... innym razem :)