Uwielbiam połączenie czekolady i bananów.
To kremowe ciasto na pewno będę robiła częściej.
Potrzebujemy:
- 275 g herbatników typuu digestive (pełnoziarniste) z czekoladą.
- 100 g masła
- 4 dojrzałe banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki płynnego miodu.
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g groszków czekoladowych albo posypki czekoladowej
Herbatniki wkładamy do woreczka, rozkruszamy za pomocą wałka do ciasta. Do tej pory myślałam, że tłuczek do mięsa lepiej się sprawuje ale byłam w błędzie. Wałek jest idealny.
Następnie roztapiamy masło w rondelku, wlewamy do herbatników i dokładnie mieszamy.
Wykładamy masą dno blaszki (tortownica o średnicy ok. 20 cm). Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Zajmujemy się kremem.
Trzy obrane banany wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy mascarpone oraz miód, mieszamy.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy do masy bananowej. Bierzemy połowę przygotowanych kawałków czekolady (groszki lub posypka), również dodajemy do kremu i całość mieszamy.
Nakładamy krem na spód z herbatników, chłodzimy ok 3 godziny.
Przed podaniem dekorujemy ciasto ostatnim bananem oraz odłożonymi wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
To kremowe ciasto na pewno będę robiła częściej.
Potrzebujemy:
- 275 g herbatników typuu digestive (pełnoziarniste) z czekoladą.
- 100 g masła
- 4 dojrzałe banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki płynnego miodu.
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g groszków czekoladowych albo posypki czekoladowej
Herbatniki wkładamy do woreczka, rozkruszamy za pomocą wałka do ciasta. Do tej pory myślałam, że tłuczek do mięsa lepiej się sprawuje ale byłam w błędzie. Wałek jest idealny.
Następnie roztapiamy masło w rondelku, wlewamy do herbatników i dokładnie mieszamy.
Wykładamy masą dno blaszki (tortownica o średnicy ok. 20 cm). Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Zajmujemy się kremem.
Trzy obrane banany wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy mascarpone oraz miód, mieszamy.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy do masy bananowej. Bierzemy połowę przygotowanych kawałków czekolady (groszki lub posypka), również dodajemy do kremu i całość mieszamy.
Nakładamy krem na spód z herbatników, chłodzimy ok 3 godziny.
Przed podaniem dekorujemy ciasto ostatnim bananem oraz odłożonymi wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Ocena męża w skali od 1 do 6 - piątka od łasucha
Żeby nie było - z moim łasuchem spaliliśmy dziś kalorie na rowerku :-)
mniammmmm :)))
OdpowiedzUsuńnie mam w domu mascarpone noo;/;/ tak bym dzis zrobila :))
zrób bez ;p ale i tak zanim się scłodzi, to zjedlibyście jutro :)
UsuńCzekolada i banany - to musi być doskonałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować ;-)
Usuń