środa, 8 maja 2013

Kurczak po meksykańsku

Dziś zainspirował mnie Pascal i jego przepis z Lidla. W oryginale Pascal użył również goździki, ale ja się obyłam bez :)

Potrzebujemy:

- pierś z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- papryczkę chili
- 1 łyżkę cynamonu
- 1 cebulę
- mix papryk (czerwona, zielona, żółta)
- puszkę fasoli czerwonej
- 1 limonkę
- posiekana świeża kolendra
- 2 tortille
- pieprz i sól


Czosnek siekamy, olej wlewamy na patelnię, dorzucamy czosnek i zaczynamy smażyć. Po krótkiej chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy uważając, by nie przypalić czosnku.
Pokrojonego kurczaka solimy i pieprzymy i przekładamy do patelni razem z cynamonem.
Do całości dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili, startą skórkę oraz sok z limonki.
Wszystko razem dusimy, dodajemy fasolę, przyprawiamy solą i pieprzem -  mieszamy.
Zawartość patelni przekładamy do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego i jeszcze podpiekamy 5 minut na czas smażenia tortilli (placki kładziemy na suchą patelnię i smażymy z dwóch stron, aż się zarumienią - następnie kroimy je w trójkąty).
Wyciągamy danie z piekarnika i dodajemy posiekaną kolendrę.

I tyle! :)


Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5 

6 komentarzy:

  1. Fajne. Robiłem kiedyś kurczaka Okrasy i też był niezły.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyzwanie dla Ciebie Natko: to jeszcze poproszę przepis na tortillę, która nie wychodziłaby za twarda... robię z popularnych przepisów, i wychodzi za twarda i nie da się zwinąć... Sharon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha, będzie, będzie - mam w planach w niedalekiej przyszłości ;)
      Bo do placków to najlepsza mąka kukurydziana

      Usuń
  3. Pycha, również skusiłam się na kurczaka Pascala, idealne połączenie z tortillą, mam w planach jeszcze czekoladowe ciasto meksykańskie pana cukiernika, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń