poniedziałek, 6 maja 2013

Kurczak teriyaki

Smaki Japonii uwielbiamy.

Teriyaki to japońska sztuka gotowania, polegająca na pieczeniu/smażeniu/grilowaniu mięsa albo ryb w marynacie o nazwie tare. 


Do kurczaka teriyaki potrzebujemy:

- filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 80 g ziaren sezamu
- łyżkę miodu
- 3 łyżki oleju
- pęczek dymki
- pół ogórka zielonego


Filet kroimy w kostkę.
W naczyniu umieszczamy składniki marynaty: czosnek, sos sojowy, miód, imbir (imbir obieramy), sezam oraz 1 łyżkę oleju.
Całość mieszamy blenderem.

Tak powstałą marynatą zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy resztę oleju na patelni, wkładamy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 2 minuty. Następnie dolewamy 50 ml wody, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.

Ogórka kroimy w plastry, układamy na talerzu - na nim kładziemy kurczaka i całość posypujemy zieloną cebulką.


Ocena męża (w skali od 1 do 6 ) - 5 I wonder if you know how they live in Tokyo

Mąż się naoglądał Szybkich i wściekłych, to i wie ;-) 




4 komentarze:

  1. podoba mi się *.* pomyślę nad ugotowaniem! :)

    zapraszam do mnie na tartę truskawkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam :)

      PS. kupiłam dziś truskawki ;)

      Usuń
  2. Pycha! Musiał być niezwykle aromatyczny :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo aromatyczny,ostro-gorzko-słodki.

      I na pewno odwiedzę. Pozdrawiam :)

      Usuń