sobota, 31 sierpnia 2013

Udka z królika z warzywami i sosem szałwiowym

Bardzo świeży post - pół godziny temu skończyliśmy jeść i jestem wciąż pod wrażeniem, jakie to delikatne mięso.

Pycha! Jestem zauroczona.

Inspiracją był przepis znaleziony na stronie Tesco - odrobinę tylko zmodyfikowałam.

Udka królika można kupić w Lidlu - dlatego zalecam gnać do sklepu, póki są w asortymencie :)


Potrzebujemy:

- uda z królika
- 2-3 marchewki
- pół pora
- 1 cebulę
- ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 0,5 litra bulionu
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 4 gałązki szałwii
- 2 liście laurowe
- śmietankę 30% ok 200 ml
- 8 pomidorków koktajlowych
- odrobinę masła
- mąkę
- sól, pieprz


Uda myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Następnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia.
Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Warzywa kroimy: marchew w 2 cm plastry, pora na plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy.
Pokrojone przekładamy na patelnię, dodajemy 2 gałązki szałwii oraz liście laurowe i delikatnie podsmażamy.
Warzywa dodajemy do udek.

Całość zalewamy winem oraz bulionem, przykrywamy i pieczemy 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Po tym czasie, wyjmujemy udka, do sosu z warzywami wlewamy śmietnkę i doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidorki kroimy w ćwiartki, smażymy na maśle wraz z szałwią. Doprawiamy.

Na półmisek wylewamy sos z warzywami, na to układamy udka i całość dekorujemy pomidorkami.

Pycha!



Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5 + po prostu pyszne

Zgadzam się :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz