czwartek, 21 marca 2013

Pulpeciki w sosie chrzanowym

Szybki obiad to coś, co Natki po ciężkim dniu pracy lubią najbardziej ;)
Takim obiadem są pulpety.
Ja polecam z sosem chrzanowym


Potrzebujemy na pulpety:
-500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 bułka
- trochę mleka
- 1jajko
- sól, pieprz, majeranek
- ewentualnie trochę bułki tartej


I na sos chrzanowy:
- śmietana 18% kwaśna
- 1 marchew
- łyżka mąki pszennej i łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka masła
- chrzan tarty

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko,bułkę namoczoną w mleku, przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Jeśli mięso nie będzie miało wystarczająco zbitej konsystencji można dodać trochę bułki tartej.

Formujemy pulpety i układamy je w garnku. Całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy - po zagotowaniu się wody, pulpety gotujemy jeszcze około 5 minut. Wyciągamy na talerz.
Do wody po pulpetach dodajemy śmietanę, masło, mąkę i startą marchew. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy. Na sam koniec do sosu dodajemy chrzan (kilka łyżeczek - w zależności od upodobań).

Do gotowego sosu wkładamy pulpety, podgrzewamy jeszcze przez chwilę i już. Gotowe :-)


Ocena męża w skali od 1 do 6 -  5 zjadłem cztery,czy potrzebny jest jeszcze jakiś komentarz? :-)

Chyba nie :-)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz