sobota, 23 marca 2013

Wołowina duszona w czerwonym winie

Po włosku stracotto di manzo.

Przepis pochodzi z książki "Książka kucharska włoskiej mamy".
Kupił mi kiedyś mąż i bardzo ją lubię. Jest ciepła i taka rodzinna - wszystko dzięki smakowitym zdjęciom, karteczkom z poradami od mamy, listy, dopiski itd. Polecam :)

A do wołowiny duszonej potrzebujemy:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pokrojone w pióra cebule
- 1 posiekany ząbek czosnku
- mięso wołowe gulaszowe pokrojone w cienkie paski - ok 60 dkg
- 1 łyżka mąki pszennej
- szklanka wina czerwonego (najlepiej włoskiego :) )
- szklanka bulionu wołowego bądź warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni, podsmażamy czosnek i cebulę często mieszając. Gdy zmiękną i zarumienią się przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pozostałą część oliwy rozgrzewamy, dodajemy paski wołowe i smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając przez ok 3-4 minuty. Następnie dodajemy make i ciągle mieszamy, by niepowstały grudki.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dolewamy wino. Mieszamy cały czas doprowadzając do wrzenia.

Następnie całość z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy bulion i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy naczynie i pieczemy całość 2,5 - 3 godziny.

Po tym czasie doprawiamy dodatkowo ostrą papryką.

Enjoy!


Ocena męża w skali od 1 do 6  - 6 bez komentarza

Opłacało się stać godzinę w kolejce po mięso ;) 

7 komentarzy:

  1. Pozostawie bez komentarza, ale z małym śladem, że mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostawiam bez komentarza również, jedynie z uśmiechem zadowolenia na twarzy :)

      Usuń
  2. Właśnie zabieram się do wołowiny wg TEGO PRZEPISu, tyle, że nie dodam wina ( bo jestem w ciazy) a chętnie zjem ten obiadek z mężem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło REWELACYJNIE !!!! obiadek pierwsza klasa, palce lizać - DZIĘKUJE BARDZO za przepis :) POLECAM ��

      Usuń
    2. Bardzo sie cieszę ze smakowało :) pozdrawiam i gratuluje stanu błogosławionego 😄

      Usuń
  3. Natka, mam pytanie - bo to będzie mój debiut z wołowiną..... na ile stopni nastawić piekarnik do pieczenia?? z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 150 stopni ;) mam nadzieje ze bedzie smakowało Pozdrawiam

      Usuń