Całkiem smaczny obiad. Niby pulpety, niby kartofle, ale w takim duecie ma danie urok ;)
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- czerstwą bułkę
- odrobinę mleka
- 10 ziemniaków
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebulę
- 1 marchew
- szklankę bulionu
- pieprz, sól
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę uprzednio wymoczoną w mleku, sól, pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko mieszamy. Można również doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
Ziemniaki obieramy i wydrążamy łyżeczką otwory:
Faszerujemy je uprzednio przygotowanym mięsem:
Wydrążone kawałki ziemniaków łączymy z pokrojoną w piórka cebulą, resztą czosnku oraz marchwią pokrojoną w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 3 łyżki oliwy i całość układamy na dnie garnka.
Na warzywa kładziemy ziemniaki, zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy całość ok. 1 godzinę na małym ogniu. W razie potrzeby należy dodawać bulion w trakcie gotowania.
Podajemy z surówkami.
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- czerstwą bułkę
- odrobinę mleka
- 10 ziemniaków
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebulę
- 1 marchew
- szklankę bulionu
- pieprz, sól
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę uprzednio wymoczoną w mleku, sól, pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko mieszamy. Można również doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
Ziemniaki obieramy i wydrążamy łyżeczką otwory:
Faszerujemy je uprzednio przygotowanym mięsem:
Wydrążone kawałki ziemniaków łączymy z pokrojoną w piórka cebulą, resztą czosnku oraz marchwią pokrojoną w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 3 łyżki oliwy i całość układamy na dnie garnka.
Na warzywa kładziemy ziemniaki, zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy całość ok. 1 godzinę na małym ogniu. W razie potrzeby należy dodawać bulion w trakcie gotowania.
Podajemy z surówkami.
Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5+ lubię takie klasyczne nowości :)
Uważam, że można w połowie czasu zacząć ziemniaczki zapiekać, np. z serem. Kiedyś spróbuję, ale ta wersja też pyszna.
o świetny pomysł :-) musze wypróbować :-))
OdpowiedzUsuń