Co można zrobić z grzybami? Wiele :)
Tym razem zapraszam na naleśniki.
Potrzebujemy:
na ciasto:
- mąkę pszenną ok 0,5 kg
-1-2 jajka
- wodę gazowaną
- mleko
- sól
- łyżkę oleju
na farsz:
- grzyby
- pieczarki
- cebulę
- natkę pietruszki
- pieprz i sól
- masło
- ser żółty
Niestety ciasto naleśnikowe przygotowuję zawsze "na oko". Gdy wychodzi za rzadkie - dosypuję mąki, gdy za gęste - dolewam wody lub mleka. Konsystencja powinna przypominać niezbyt gęstą, lejącą się śmietanę.
I pamiętając powyższą regułę mieszamy razem wszystkie składniki na ciasto.
Rozgrzewamy patelnię, można ją delikatnie natłuścić i smażymy naleśniki.
Gdy mamy już placki - zabieramy się za farsz.
Grzyby kroimy w plastry lub ćwiartki, gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, cebulę kroimy w kostkę smażymy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy. Pieczarki myjemy, czyścimy, kroimy i również dodajemy na patelnię. Wszystko razem dusimy, dodajemy sól i dużo pieprzu. Gdy pieczarki zmiękną to siekamy natkę pietruszki, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy zieleninę. Całość mieszamy.
Nakładamy farsz na placki, dodajemy do każdego garść tartego sera i zawijamy (ja zawijałam w ruloniki). Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posypujemy z wierzchu serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się roztopi.
Smacznego!
Tym razem zapraszam na naleśniki.
Potrzebujemy:
na ciasto:
- mąkę pszenną ok 0,5 kg
-1-2 jajka
- wodę gazowaną
- mleko
- sól
- łyżkę oleju
na farsz:
- grzyby
- pieczarki
- cebulę
- natkę pietruszki
- pieprz i sól
- masło
- ser żółty
Niestety ciasto naleśnikowe przygotowuję zawsze "na oko". Gdy wychodzi za rzadkie - dosypuję mąki, gdy za gęste - dolewam wody lub mleka. Konsystencja powinna przypominać niezbyt gęstą, lejącą się śmietanę.
I pamiętając powyższą regułę mieszamy razem wszystkie składniki na ciasto.
Rozgrzewamy patelnię, można ją delikatnie natłuścić i smażymy naleśniki.
Gdy mamy już placki - zabieramy się za farsz.
Grzyby kroimy w plastry lub ćwiartki, gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, cebulę kroimy w kostkę smażymy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy. Pieczarki myjemy, czyścimy, kroimy i również dodajemy na patelnię. Wszystko razem dusimy, dodajemy sól i dużo pieprzu. Gdy pieczarki zmiękną to siekamy natkę pietruszki, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy zieleninę. Całość mieszamy.
Nakładamy farsz na placki, dodajemy do każdego garść tartego sera i zawijamy (ja zawijałam w ruloniki). Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posypujemy z wierzchu serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się roztopi.
Smacznego!
Ocena męża (w skali od 1 do 6) - 5+ pyszne :)
zdjęcie tego nie pokazuje za bardzo, ale naprawdę pyszne :)
Pycha, uwielbiam naleśniki na słono ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń